Անգլերենից թարգմանեց Հարությունյան Նելլին
հիմնական դպրոց, 7-րդ դասարան
Ղեկավար` Անուշ Իսկանդարյան
1. Շոկոլադն աճում է մի արևադարձային ծառի վրա, որն անվանում են “Թեոբրոմա կակաո” կամ ուղղակի “կակաո”:Թեոբրոմա հունարենից թարգմանաբար նշանակում է “աստվածային կերակուր”:
2. Կակաոյի հայրենիքը Կենտրոնական և Հարավային Ամերիկան է, սակայն կոմերցիոն նպատակներով այն աճեցվում է ողջ արևադարձային գոտում:
3. Աշխարհի շոկոլադի 70%-ն աճումէԱֆրիկայում:
4. Կակաոյիծառըտարեկանկարողէտալմոտերկուհազարպտուղ:
5. Կակաոյիհատիկընման է ֆուտբոլի գնդակի ևաճումէհենց ճյուղի վրա:
6.Պտուղները, որոնք հասունանում են ողջ տարվա ընթացքում, ունեն կպչուն սպիտակ միջուկ և 30-ից 40 սերմ: Այդ սերմերը շատ դառն են:
7.Պտուղները հավաքելուց հետո թողնում են, որպեսզի դրանք հասնեն ու չորանան: Դա կարող է տևել մի քանի շաբաթ: Չորանալուց հետո դրանք ուղարկվում են գործարան, որտեղ դրանցից պատրաստում են շոկոլադ:
8. Հենց որ պտուղները հասնում են գործարան, դրանք մաքրվում են ու դասավորվում ըստ տեսակիևքաշի: Յուրաքանչյուր արտադրող հստակորեն գիտի, թե որ պտուղներից ինչ շոկոլադ կարելի է ստանալ: Երբեմն ինչ-որ տեսակի շոկոլադ ստանալու համար 12 տեսակի պտուղներ են օգտագործվում:
9. Շոկոլադի վաճառասեղանինհասնելուգործընթացը երբեմն կարող է տևել 1 շաբաթ, որովհետև այն բազմաթիվ փուլերից է բաղկացած:
10.Կակաոն` շոկոլադի բուն հումքը, շատ օգտակարէ: Դա հզոր անտիօքսիդանտ է: Սակայն շոկոլադը նաև ներառում է շաքար, որն այնքան էլ օգտակար չէ: Այսպիսով` խանութներում պետք է փնտրել կակաոյի բարձր տոկոսայնություն ունեցող շոկոլադ: