• Հայերեն
  • English
  • Français
  • Georgian
  • Русский
  • Español
  • Deutsch
  • فارسی
  • Türkçe
  • Italiano

Die Geschichte des Bieres

Die Geschichte des Bieres

Die ersten Bierbrauer der Menschheit waren wahrscheinlich die Sumerer, die vor rund 6.000 Jahren das Gebiet im südlichen Mesopotamien (heute Irak) besiedelten. Wohl eher durch Zufall entdeckten die Sumerer das Bierbrauen, als sie mit einem vergorenen Teig für Brot hantierten. Aus ihren Versuchen, den Gärvorgang selbst herbeizuführen, entstand statt Brot ein "Göttertrunk", der fortan ebendiesen geopfert wurde. Doch das Wissen um die Braukunst entwickelte sich weiter und bald war das neue Getränk nicht mehr nur Gottheiten vorbehalten. Fundstücke aus der Zeit um 2.000 v. Chr. zeugen von Braumeistern, die ihre Rezepte für Bier in Keilschrift für die Nachwelt festgehalten hatten. Die Aufzeichnungen zeigen, dass es damals bereits ein gutes Dutzend verschiedener Biersorten gab.

 Գարեջրի պատմությունը

Մարդկության պատմության մեջ առաջին գարեջրագործները եղել են շումերները, որ ապրել են 6000 տարի առաջ, բնակվել՝ Հարավային Միջագետքում (այժմ՝ Իրաքում)։ Հավանաբար, շումերները պատահաբար են հայտնաբերել գարեջուրը, երբ զբաղվել են հացի խմորի պատրաստման աշխատանքներով։ Խմորման փորձերի ժամանակ հացի փոխարեն  հայտնաբերել են  «աստվածային խմիչքը»: Գարեջրի արվեստը շարունակում էր զարգանալ և այլևս վերապահված չէր միայն աստվածներին։ Ք. ա․2000 թ. պեղումները ցույց են տալիս, որ գարեջրի վարպետները սեպագիր արձանագրություններում  գարեջրի՝  իրենց բաղադրատոմսերն են ներկայացնում։ Այդ սեպագրերը վկայում են, որ այն ժամանակ արդեն իսկ գարեջրի տասնյակ բաղադրատոմսեր են եղել։

Թարգմանությունը՝ Վանուհի Ազատյանի

Hätten Sie's gewusst? Die Biersorten im Vergleich

Alkoholfreies Bier

Gesetzlich gilt die Bezeichnung "alkoholfrei" für Biere mit weniger als 0,5% Vol. Alkohol (es gibt inzwischen auch alkoholfreies Bier mit 0,0%). Es ist seit Jahren stetig wachsend und längst in den unterschiedlichsten Sorten erhältlich. Das liegt nicht nur an schärferen Gesetzen für Alkohol im Straßenverkehr: Alkoholfreie Bier sind isotonisch und somit ideale Getränke für Sportler: Sie geben dem Körper Stoffe, die er durchs Schwitzen verloren hat, schnell und direkt zurück.

Գիտեի՞ք: Գարեջրի տեսակները՝ համեմատության մեջ

Ոչ ալկոհոլային գարեջուր

Փաստացի«ոչ ալկոհոլային» բնորոշումը տրվում է 0,5%-ից պակաս սպիրտ պարունակող գարեջրին( ի դեպ,ալկոհոլի՝ 0,0%  պարունակությամբ գարեջուր էլ կա)։ Տարիներ ի վեր աճելով՝ հասանելի է իր ամենատարբեր տեսակներով: Այս ամենը միայն երթևեկության կանոնները չխախտելու համար չէ։ Ոչ ալկոհոլային գարեջուրն իզոտոնիկ է,  հետևաբար իդեալական խմիչք է մարզիկների համար. արագ վերադարձնում է մարմնինայն նյութերը, որ այնկորցնում էքրտնքի հետ:

Alt

Beim Alt bedeutet der Name nicht, dass das Bier alt oder besonders lange gelagert ist, sondern vielmehr, dass dieses Bier nach alter Brautradition hergestellt ist. Altbier ist obergärig. Das bedeutet, dass die Hefe nach der Fermentation als sogenannter Gest auf der Oberfläche des Jungbiers schwimmt. Je nach Rezept kann es hopfen-bitter bis malzig-süß sein. Seine Farbe ist dunkel bernsteinfarben. So wie die Kölner ihr Kölsch lieben, schwört man am Niederrhein auf Altbier. In Düsseldorf ist die Altbiertradition besonders lebendig, nicht zuletzt wegen der vielen Hausbrauereien in der Altstadt.

Հին

Գարեջրի«Հին»անվանումը չի նշանակում, թեայն հին է կամ պահպանվել է երկար ժամանակ, պարզապես պատրաստված է գարեջրագործության հին բաղադրատոմսերի և ավանդույթների հիման վրա։ Հին գարեջուրը ֆերմենտներով հագեցած խառնուրդ է։ Սա նշանակում է, որ ֆերմենտացիայից հետո խմորիչը հայտնվում է նոր պատրաստված գարեջրի մակերեսին։ Կախված բաղադրատոմսից՝գարեջուրը կարող է լինել կա՛մ դառը, կա՛մ քաղցր։ Ունի մուգ սաթիգույն։ Ինչպես Քյոլնի բնակչությունն է սիրում իր Kölsch՝ «Քյոլշ»գաերջուրը, նույնպես  և Նիդերհայնում ընդունված է Altbier-ը՝ «Հին» գարերջուրը։ «Հին»գարեջրի ավանդույթը առավել աշխույժ է Դյուսելդորֆում: Դրա պատճառներից մեկը, անշուշտ, Հին քաղաքի բազմաթիվ գարեջրատներն են:

Berliner Weisse

Die Berliner Weisse ist ein sehr spritziges, obergäriges, hefetrübes und lange gelagertes Bier. Durch die Zugabe von Milchsäure-Bakterien während der Gärung schmeckt es recht säuerlich. Meist wird die Weisse mit einem Schuss Himbeer- oder Waldmeistersirup genossen. Berliner Weisse hat einen niedrigen Alkoholgehalt von unter 3%.                                                                                                                          

«Բեռլինյան սպիտակ»

«Բեռլինյան սպիտակը»շատ փայլփլուն, ֆերմենտներով լի, երկար պահպանված գարեջուր է: Ֆերմենտացման ընթացքում խիստթթու համը պայմանավորված է կաթնաթթվային բակտերիաների առկայությամբ: «Սպիտակը» մեծամասամբմորու և վալդմայսթերյան օշարակով են վայելում:«Բեռլինյան սպիտակը»3%-ից պակասալկոհոլպարունակող խմիչքէ:

Bock

Bockbier gehört zur Familie der Starkbiere. Es sind vollmundige, in der Regel untergärige Biere, mit einer Stammwürze <16% und einen Alkoholgehalt von über 6% (Doppelbock mit der Endung "-ator" sogar über 7% und Stammwürze < 18%) und eine Stammwürze von mindestens 16 Prozent aufweisen. Oft gelten sie noch als Fastenbiere und werden meist in der kälteren Jahreszeit ausgeschenkt.

«Բոք»

«Բոք»գարեջուրը պատկանում է թունդ գարեջրերի ընտանիքին: Այնհամեղ, որպես կանոն,թեթև գարեջուր է, որ պարունակում է 16% խտանյութ, 6%ալկոհոլ:Կրկնակի «Բոք»-ը՝ «-ատոր» վերջածանցով, կարող է նույնիսկ 7 % ալկոհոլ պարունակել և 18 % խտանյութ: Այն հաճախ դիտվում է որպես պատրաստի գարեջուր և հիմնականում ցուրտ եղանակին է վաճառվում:

Թարգմանությունը՝ Սվետլանա Խաչատրյանի