• Հայերեն
  • English
  • Français
  • Georgian
  • Русский
  • Español
  • Deutsch
  • فارسی
  • Türkçe
  • Italiano

Օգտակա՞ր ենք սնվում

Ընտրել եմ այս թեման, քանի որ մեր օրերում այն խնդիր է դարձել: Կարծում եմ՝ հասարակության մեծ մասը առողջ չի սննվում: Փորձել եմ պարզել, թե այսօր մեր հասարակության  որ մասն է օգտակար սննվում: Ուսումնասիրություններն անցկացրել եմ ստանդարտ հարցաթերթիկ հարցման մեթոդով: Անհատապես հարցրել եմ 70 հոգու: Ընտրել եմ 12-16 տարեկաններ`  28,6% (20 դպրոցականներ), 17-21տարեկաններ`  28,6%  (20 ուսանողներ) 23-ից ավելի տարեկաններ` 42,9% (30 մեծահասակներ): Ուսումնասիրությունն անցկացրել եմ 2 շաբաթվա ընթացքում:    

Փորձել եմ պարզել, թե. հարցվողների քանի %-ն է  սնվում, ո՞րն է նրանց կարծիքով օգտակար սնունդը և իրենք  օգտակար ե՞ք սնվում,առավոտյան ի՞նչեն խմում, ինչ են ուտում նախաճաշին, , օրը քանի անգամ ե՞ք ուտում, եթե ոչ տանը, ապա որտեղ են սնվում:

Հարցման ընթացքում ստացել եմ այպիսի արդյունքներ.

Առավոտյան սնվո՞ւմ են. այո՝  30% (21 անձ), ոչ՝ 48, 6% (34 անձ), միայն շաբաթ և կիրակի օրերին՝ 21,4% (15 անձ)

12-16 տարեկաններ. այո՝  5,7% (4 անձ), ոչ՝  14,3% (10 անձ), միայն շաբաթ և կիրակի օրերին՝ 8,5% (6 անձ): 17-21 տարեկաններ. այո՝ 12,8% (9 անձ), ոչ՝ 12,8 % (9 անձ), միայն շաբաթ և կիրակի օրերին՝  2,8% (2 անձ): 23-ից ավելի տարեկաններ. այո՝ 11,4% (8 անձ), ոչ՝ 21,4 % (15 անձ), միայն շաբաթ և կիրակի օրերին՝  10% (7 անձ):

Ո՞րն են համարում օգտակար սնունդ. 1 բաժակ սուրճ թխվածքաբլիթի հետ՝ 18,6% (13 անձ), կաթնամթերք(կաթ, կաթնաշոռ, կարագ, յոգուրտ, թթվասեր)՝ 18,6% (13 անձ), 1 բաժակ բնական հյութ, 17,1% (12 անձ), բնամթերք, մրգեր, բանջարեղեն 35,7% (25 անձ), այլ պատասխան` 10% (7 անձ):

12-16 տարեկաններ. 1 բաժակ սուրճ թխվածքաբլիթի հետ՝ 1,4% (1 անձ), կաթնամթերք(կաթ, կաթնաշոռ, կարագ, յոգուրտ, թթվասեր)՝ 2,8% (2 անձ), 1 բաժակ բնական հյութ՝ 2,8% (2 անձ), բնամթերք, մրգեր, բանջարեղեն՝ 17,1% (12 անձ), այլ պատասխան՝ 5,7% (4 անձ): 17-21 տարեկաններ. 1 բաժակ սուրճ թխվածքաբլիթի հետ՝ 10% (7 անձ), կաթնամթերք (կաթ, կաթնաշոռ, կարագ, յոգուրտ, թթվասեր)՝ 7,1% (5 անձ), 1 բաժակ բնական հյութ՝ 4,2% (3 անձ), բնամթերք, մրգեր, բանջարեղեն՝ 4,2% (3 անձ), այլ պատասխան՝ 2,8% (2 անձ): 23-ից ավելի տարեկաններ. 1 բաժակ սուրճ թխվածքաբլիթի հետ՝  7,1% (5 անձ), կաթնամթերք(կաթ, կաթնաշոռ, կարագ, յոգուրտ, թթվասեր)՝ 8,5% (6 անձ), 1 բաժակ բնական հյութ՝ 10% (7 անձ), բնամթերք, մրգեր, բանջարեղեն՝  14,2% (10 անձ), այլ պատասխան՝ 1,4% (1  անձ):

Ի՞նչեն խմում առավոտյան. հյութ՝ 7,1% (5 անձ), սուրճ՝ 38,6% (27 անձ), թեյ կամ կաթ՝ 22,9% (16 անձ), այլ պատասխան 31,4% (22 անձ):

12-16 տարեկաններ. հյութ՝ 2,8% (2 անձ), սուրճ՝ 5,7% (4 անձ), թեյ կամ կաթ՝ 5,7% (4 անձ), այլ պատասխան՝ 14,2% (10 անձ): 17-21 տարեկաններ. սուրճ՝ 11,4% (8 անձ), թեյ կամ կաթ՝ 12,8% (9 անձ), այլ պատասխան՝ 4,2% (3 անձ): 23-ից ավելի տարեկաններ. հյութ՝ 4,2% (3 անձ), սուրճ՝ 21,4% (15 անձ), թեյ կամ կաթ՝ 4,2% (3 անձ), այլ պատասխան՝ 12,8% (9 անձ):

Ի՞նչսննդանյութեր ե՞ն օգտագործում նախաճաշին. կաթնամթերք՝12,9 % (9 անձ),  հացաբուլկեղեն՝  20% (14 անձ) բնամթերք՝ 12,9% (9 անձ), ամեն տեսակից՝ 54,3% (38 անձ):

12-16 տարեկաններ. կաթնամթերք՝ 1,4% (1 անձ), հացաբուլկեղեն՝ 10% (7 անձ), բնամթերք՝ 1,4% (1 անձ), ամեն տեսակից՝ 15,7% (11 անձ): 17-21 տարեկաններ. կաթնամթերք՝ 5,7% (4 անձ), հացաբուլկեղեն՝  7,1% (5 անձ), բնամթերք՝ 1,4% (1անձ), ամեն տեսակից՝ 14,2% (10 անձ): 23-ից ավելի տարեկաններ. կաթնամթերք՝  5,7% (4 անձ), հացաբուլկեղեն՝  2,8% (2 անձ), բնամթերք՝ 10% (7 անձ), ամեն տեսակից՝  24,2% (17 անձ):

Հարցման մասնակիցներն օգտակար ե՞ն սնվում. այո՝ 17,1% ( 12 անձ), ոչ՝ 24,2% (17 անձ), մասամբ՝ 58,5% (41 անձ):

12-16 տարեկաններ. այո՝ 2,8% (2 անձ), ոչ՝ 5,7% (4 անձ), մասամբ՝ 20% (14 անձ):17-21 տարեկաններ. այո՝ 8,5% (6 անձ), ոչ՝ 7,1% (5 անձ), մասամբ՝ 12,8% (9 անձ):23-ից ավելի տարեկաններ. այո՝ 5,7% (4 անձ), ոչ՝ 11,4% (8 անձ), մասամբ՝ 25,7% (18 անձ):

Օրը քանի անգամ ե՞ն սնվում. 2 անգամ՝ 51,4% (36 անձ), 3 անգամ՝ 30% (21 անձ), 4 և ավելի անգամ՝ 18,6% (13 անձ):

12-16 տարեկաններ. 2 անգամ՝ 17,1% (12 անձ), 3 անգամ՝ 4,2% (3 անձ), 4 և ավելի անգամ՝ 7,1% (5 անձ):17-21 տարեկաններ. 2 անգամ՝ 12,8% (9 անձ), 3 անգամ՝ 11,4% (8 անձ), 4 և ավելի անգամ՝ 4,2% (3 անձ):23-ից ավելի տարեկաններ. 2 անգամ՝ 21,4% (15 անձ), 3 անգամ՝ 14,2% (10 անձ), 4 և ավելի անգամ՝ 7,1% (5 անձ):

Եթե ոչ տանը, ապա  որտեղ են սնվում. բուֆետում՝ 40% (28 անձ),  սրճարանում՝  12,9% (9 անձ),մոտակախանութից գնված մթերքներով՝ 5,7% (4 անձ),  այլ պատասխան՝ 41,4% (29 անձ):

12-16 տարեկաններ.  բուֆետում՝ 8,5% (6 անձ),մոտա խանութից գնված մթերքներով՝ 1,4% (1 անձ), այլ պատասխան՝ 18,5 (13 անձ):17-21 տարեկաններ.բուֆետում՝ 17,1% (12 անձ), սրճարանում՝ 4,2% (3 անձ), մոտակախանութից գնված մթերքներով՝ 1,4% (1 անձ),այլ պատասխան՝ 5,7% (4 անձ):23-ից ավելի տարեկաններ.  բուֆետում՝ 14,2% (10 անձ), սրճարանում՝  8,5% (6 անձ), մոտակա խանութից գնված մթերքներով՝ 2,8% (2 անձ),  այլ պատասխան 17,1% (12 անձ):

Հարցման արդյունքում պարզ է դարձել, որ տարբեր տարիքային խմբերի տված  պատասխանները  այդքան էլ  չեն տարբերվում: Ցավոք` փաստերը խոսում են այն մասին , որ մենք, առանց տարիքային սահմանափակման, այդքան էլ ուշադրություն չենք դարձնում սնման օրինաչափություններին (ռեժիմով սնվել, տիրապետել ճիշտ սնվելու կուլտուրային և այլն), նաև նրան, թե ինչ սնունդ ենք օգտագործում: