Մարդ վախենում է միայն նրանից, ինչ չգիտի. գիտելիքով է հաղթահարվում ցանկացած վախը։
Բելինսկի
Օստեոպորոզ
Օստեոպորոզը մի վիճակ է, երբ ոսկորները դառնում են դյուրաբեկ և հեշտությամբ կոտրվում են:
Ի՞նչը կարող է նպաստել օստեոպորոզի զարգացմանը:
Կառավարելի ռիսկի գործոններ՝
Ոչ կառավարելի ռիսկի գործոններ՝
Ժամանակի ընթացքում օստեոպորոզի առկայության մասին վկայող նշաններն են՝
Օստեոպորոզը կանխարգելելու համար
Ամրացրեք ձեր ոսկրային համակարգը երիտասարդ տարիքում: Ընդունեք կալցիումով հարուստ սնունդ՝ ճարպի ցածր պարունակությամբ կաթնամթերք՝ կաթ, մածուն, կաթնաշոռ, պանիր, նաև ձկան պահածոներ, տերևավոր բանջարեղեն՝ մառոլ, մաղադանոս, սպանախ:
Վիտամին Դ-ն նպաստում է օրգանիզմի կողմից կալցիումի յուրացմանը: Վիտամին Դ-ի լավ աղբյուրներ են կանաչ բանջարեղենը, ձվի դեղնուցը, ձուկը, կենդանական լյարդը, բուսական ձեթը: Վիտամին Դ-ն արտադրվում է նաև մարդու օրգանիզմում՝ արևի ճառագայթների ազդեցությամբ:
Երիտասարդ տարիքում կանոնավոր ֆիզիկական վարժությունները կարևոր դեր են խաղում օստեոպորոզի կանխման, իսկ մեծ տարիքում՝ դրա զարգացման դանդաղեցման գործում: Առավել արդյունավետ են քայլքը, վազքը, լողը, ծանրություն բարձրացնելը, աստիճաններ բարձրանալը, պարելը:
Մի չարաշահեք զովացուցիչ արհեստական ըմպելիքների, ինչպես նաև սուրճի, թեյի , ոգելից խմիչքների օգտագործումը:
Մի ծխեք ՝ ծխելն արագացնում է կալցիումի հեռացումը օրգանիզմից: